Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Pasientinformasjon revmatologiske sykdommer

Ved Seksjon for revmatologi tilbyr vi utredning og behandling for betennelseslignende systemiske bindevevssykdommer og vaskulitter, samt artrittsykdommer når det foreligger alvorlige indre organmanifestasjoner.

Systemiske bindevevssykdommer

Systemiske bindevevssykdommer er en gruppe revmatiske sykdommer som kjennetegnes av revmatisk betennelse i kroppens bindevev. Bindevevet består av proteiner som kollagen og elastin, som binder sammen kroppens ulike organer. Når disse sykdommene oppstår, angriper immunsystemet feilaktig kroppens eget bindevev, noe som fører til betennelse og skade på ledd, muskler, hud og indre organer.

Mixed connective tissue disease (MCTD)
Sjøgren
Systemisk Lupus Erytematosus (SLE)
Systemisk sklerose (SSc)

Inflammatoriske myopatier (myositt)

Myositt er en fellesbetegnelse for betennelse i muskulatur. Vi vet ikke hvorfor man får myositt, men kroppens eget immunsystem holder betennelsen i gang. Det er 5 hovedgrupper av myositt hos voksne;

Polymyositt (PM)
Dermatomyositt (DM)
Inklusjonslegememyositt (IBM)
Immunmediert nekrotiserende myopati (IMNM)
Myositt ved cancersykdom (CAM)
(I tillegg finns Juvenil Dermatomyositt, som er myositt hos barn)

Vaskulitter

Betennelse i blodåreveggen kalles vaskulitt. Vaskulitter er alvorlige sykdommer som utredes, diagnostiseres og behandles i spesialisthelsetjenesten. Det finnes mindre alvorlige vaskulitter som nesten bare affiserer hud, mens alvorlige vaskulitter rammer indre organer i tillegg til huden. Symptomer og funn vil være forskjellige og avhenger av hvilke deler av kroppen som er rammet.

ANCA-vaskulitter
Polyarteritis nodosa (PAN)
Takayasus arteritt
Kjempecellearteritt (GCA)

 

 

 

Medikamenter som brukes ved revmatologiske sykdommer

Sist oppdatert 11.09.2024