Om nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring
NSKU har 2,5 stillingshjemler. Tjenesten er organisert som et nettverk med en faglig leder og forskningsansvarlig ansatt i Helse Sør-Øst og fire 20 % stillinger med hovedstilling i Helse Nord, Helse Midt-Norge, Helse Vest og Helse Sør-Øst. Organiseringen har til hensikt å bygge opp og formidle kompetanse i hele landet, fremme samarbeid mellom fagmiljøene og være en faglig ressurs for alle helseregioner. NKSU kan kontaktes på NKSU@ous-hf.no.
Om kompetansetjenesten
Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring (NKSU) skal samle, utvikle og bygge kompetanse om sykdomsrelatert underernæring til bruk i helsetjenesten i hele landet. Formålet med dette er å sikre en bedre og mer enhetlig kvalitet på pasienttilbudet hvor ernæring inngår som en integrert del av den medisinske behandlingen.
Bakgrunn
Kosthold og ernæring er en viktig del av behandling og oppfølging av pasienter etter akutt og kronisk sykdom. Underernæring i forbindelse med sykdom eller behandling er assosiert med økt sykelighet, redusert livskvalitet og lengre opphold på sykehus eller andre institusjoner. Tilpasset kosthold og ernæringstiltak kan forbedre matinntaket og prognosen til de pasientene dette gjelder.
Organisering og tilknytning
Helse Sør-Øst fikk i 2013 i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å opprette en Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring med oppstart 2014.
Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring er del av Senter for klinisk ernæring, et samarbeid mellom Oslo Universitetssykehus og Universitetet i Oslo.
Kompetansetjenesten har nasjonale oppgaver, men er organisert under Kreftklinikken, Seksjon for klinisk ernæring.
Mandat
Hovedmål:
Kompetansetjenesten skal samle, utvikle og spre kunnskap om sykdomsrelatert underernæring i helsetjenesten.
Delmål:
1. Bygge opp kompetanse om sykdomsrelatert underernæring
Kompetansetjenesten skal samle og bidra til å utvikle relevant prosedyrer, retningslinjer, veiledere og verktøy, samt bygge en base av hjelpemidler og relevant litteratur. Kompetansetjenesten skal bidra til revidering av nasjonale retningslinjer og nasjonal veileder.
2. Undervisning, veiledning og formidling av kompetanse om sykdomsrelatert underernæring
Kompetansetjenesten vil være aktive formidlere av kunnskap om sykdomsrelatert underernæring og bidra i relevant undervisning.
3. Overvåke og formidle behandlingsresultat
Kompetansetjenesten er en av flere aktører og pådrivere i arbeidet med å utvikle kvalitetsindikator, strukturerte data og arketyper som er en viktig del av utviklingen av elektronisk pasientjournal.
4. Delta i forskning, forskningsnettverk og innovasjon
Kompetansetjenesten skal
• delta i relevante forskningsnettverk
• bidra og initiere forskning på sykdomsrelatert underernæring
• fremme nasjonalt forskningssamarbeid
• bidra i utviklingen av Senter for klinisk ernæring
• bidra i innovasjon som forenkler og forbedrer pasientbehandlingen
5. Likeverdig tilgang
• Organisering: Kompetansetjenesten er organisert som et nasjonalt nettverk for å fremme samarbeid mellom fagmiljøene i helseregionene. Ved at alle helseregionene får eieforhold og medansvar kan tjenesten bli en faglig ressurs for alle.
• Hjemmeside: Kompetansetjenesten har egne hjemmesider for å spre informasjon om sykdomsrelatert underernæring og tjenestens innhold.
• e-læringskurs og andre verktøy: Kompetansetjenesten vil bidra til at e-læringskurs og andre relevante verktøy holder god kvalitet og blir nasjonalt tilgjengelige, 24/7
6. Bidra til implementering av nasjonale retningslinjer og kunnskapsbasert praksis
Kompetansetjenesten skal bidra til implementering av nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av sykdomsrelatert underernæring.
• kartlegge hvilke sykehus som har vedtatt en overordnet ernæringsstrategi
• bistå sykehus med å utarbeide ernæringsstrategi
• bistå sykehus med å implementere ernæringsstrategier og handlingsplaner