Nasjonalt senter for legemiddelmangel og -beredskap for spesialisthelsetjenesten ble etablert 1. januar 2016 av de fire regionale helseforetakene. Formålet med opprettelsen av senteret var å få en styrket nasjonal funksjon for overvåking og tiltak knyttet til legemiddelmangelsituasjoner. Arbeidet omfatter å overvåke forsyningssituasjonen, kartlegge omfanget av problemer/mangelsituasjoner som oppstår, finne løsninger og kommunisere disse til alle berørte parter.
I tillegg til å håndtere mangelsituasjoner skal Mangelsenteret også delta i planlegging og oppbygging av den nasjonale legemiddelberedskap for spesialisthelsetjenesten.
Ansvaret for beredskap for legemidler som benyttes i primærhelsetjenesten ligger hos Helsedirektoratet.
Mangelsenteret skal også ha en støttefunksjon for de lokale legemiddelkomiteene og det lokale og regionale arbeidet med legemiddelmangler og -beredskap i helseforetakene.
Prosesskartlegging
Mangelsenteret har i 2023 gjennomført en kartlegging av prosessene for håndtering og oppfølging av legemiddelmangler som rammer spesialisthelsetjenesten i Norge i dialog med sine samarbeidspartnere.
Prosesskartlegging Legemiddelmangel _V1.0.pdf
Organisering
Mangelsenteret er en nasjonal funksjon som er organisert under Oslo universitetssykehus HF. Bemanningen er 2 x 50 prosent legestillinger og 2 x 50 prosent farmasøytstillinger.
Rapportering
Mangelsenteret rapporterer til fagdirektørene i de regionale helseforetakene.